ПОЧЕЛО ПРОКОПАВАЊЕ КАНАЛА ЗА ОДВОД ОТПАДНИХ ВОДА
11.02.2014


Становници села МРАМОР и Савет грађана Мрамора, у дужем временском периоду указују надлежним градским службама и предузећима на проблем нерешене комуналне инфраструктуре. У појединим деловима насеља, због непостојања одводних канала и канализационе мреже честе су поплаве и уништавање стамбених објеката. На иницијативу Председника општине Палилула Бобана Џунића, сагледане су одређене могућности санирања постојећег стања на терену. „Проблеми становника села Мрамор су познати и ми нисмо почели да их решавамо данас. Овај проблем, са одводним каналом, по казивању мештана траје петнаестак или двадесет година. Пре неколико месеци, са сарадницима сам долазио овде. Видели смо шта је проблем, разговарали са људима из грађевинске оперативе. Сада смо нашли могућност и обезбедили финансијска средства за инвестицију- каже Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула.

Зоран Ђорђевић, председник Савета грађана Мрамора, подсећа да је ово подручије угрожено клизиштем. Сва вода која се слива са брда пролази овом улицом. А затим су ту и отпадне воде. „Киша падне, напуни канал и излије се вода-каже Зоран. Зими се ствара лед и постаје непроходно. Куће до сада нису биле поплављене али сва дворишта која се налазе у овој улици буду поплављена и због тога су нашђи стамбени објети под влагом. Сада ће канал бити обложен бетоном и биће регулисан одвод до Мораве.

Након атмосферских падавина вода се слива у отворе клизишта, испуни септичке јаме и онда поплави насеље. То је јако опасно по здравље људи, посебно деце која се овде играју. Иза нас је истурено одељење Основне школе „Десанка Максимовић“- истиче председник општине Џунић. Малишани се стално крећу и у додиру су са отпадним водама. Зато смо постигли договор са људима који данас већ поступају према нашој иницијативи. Очекујем да ће овај одводни канал бити завршем за пет дана.

Општина Палилула је по броју становника једна од највећих градских општина у Нишу али по стандарду живота становника је на самом зачељу у Србији. Председник општине Бобан Џунић је од момента доласка на функцију председника, са својим сарадницима, јасно поставио правце развоја и кренуо у решавање кључних проблема становника у нишкој општини Палилула. Водоводна и канализациона мрежа, путна инфраструктура, превоз становника, брига о старијим особама, унапређење пољопривредне производње, само су неке од активности које је председник Џунић иницирао и учествовао у њиховом решавању са Саветима грађана. (ЕКОполис,Д.В)